riskli konulardan uzaklaşılmalı, yeni sorunlar yaratılmamalı





 Kocamaz gerçekten çok zor bir görev aldı ; Allah yardımcısı olsun. Umarım Mersin adına başarılı olur.

 

Kocamaz seçimden önce  15 yıllık birikmiş sorunlar olduğunu biliyordu.

Seçildikten sonra Belediyenin içine girince çok daha fazla ve karmaşık sorunlar yumağıyla karşılaştı.

Zaman geçtikçe de beklenmedik, umulmadık sorunlar ortaya çıkmaya devam ediyor...

 

Mesela yalnızca son bir hafta içerisinde “parkomat” ve “ekmek fabrikası” sorunlarını kucağında buldu.

Özcan geçmiş 15 yılı mahvettiği gibi, uzun vadeli anlaşmalar yaparak kentin geleceğini de ipotek altına alan işler yapmış …

Aynı firmaya ait olduğu saptanan parkomat şirketi ile 2017 ye kadar, ekmek fabrikası için de 2027 senesine kadar antlaşma yapmış.

Daha ne çok sorun çıkacak kim bilir!

 

Kocamaz elindeki sorunlarla ve ortaya çıkacak sürpriz sorunlarla elbette uğraşmalıdır; bu ona oy veren ya da vermeyen her dürüst seçmenin beklentisidir.

Nasıl bunca sorunlu bir yapıyla baş başa kaldığını, bunun hizmet maliyetlerini nasıl etkilediğini de kamuoyuyla açık, şeffaf, anlaşılabilir bir dille paylaşmalıdır. Önünde daha çok uzun bir hizmet dönemi vardır ve gerekli cesur kararlar için yeterlidir.

Ancak; bu arada sorun olabilecek,  durduk yerde sorun yaratabilecek riskli konulardan uzaklaşmalı, kendine yeni sorunlar yaratmamalıdır.

 

Sayın kocamaz’ın yönetim tecrübesi bu konuda büyük bir güvence olmakla birlikte, güçlü, zeki ve donanımlı bir danışmanlık zorunludur. Sayın Genel Sekreter’in varlığı bu konuda özel bir güvence olarak kaydedilmelidir.

 

Konuyu somut düzeyde konuşmaya çalışalım:

 

Mersin Belediyesi 15 yıldır restoran, düğün salonu, çay bahçesi, büfe işleriyle uğraştı. Zaten yeteri ölçüde başarılı olamadığı  asıl görevlerini de bu yüzden aksattı. Buralarda yandaşlara iş imkanı yaratıldı.

Kocamaz İmar Limitet’e de çok fazla zarar ettiren bu tesislerden bir an önce kurtulmalıydı. İlk yapılması gerekenlerden biri buydu.

Kocamaz gelecek beklenmedik sorunlarla uğraşırken böylesi gereksiz, ayak bağı olacak konular ortadan kaldırılmalıydı.

 

Kentin imkanlarını eğlenceye harcayan zihniyetin eseri Aquparkın Danıştay kararı ile kaldırılması gerekirken, Kocamaz şimdi burayı başka bir yere taşıyarak tesisi kurtarmak istediğini söylüyor.

Yani bir şekilde yeni bir sorun ortaya çıkacak!

Bu gereksiz tesis için yer aranacak.

Yeni sorunlar yaratacak yeni bir yere taşınacak.

Yeni işleticiler bulunup, yeni kavgalara yol açılacak…

 

Bu tıpkı Toroslar Belediyesi’nin anlamsız “Truva Atı” projesine benziyor.

Hangi akla hizmet yaptıkları anlaşılmayan bir Yunan mitolojisi maketini Türk tarihi kahramanlığıyla bağlantılı parklarda uygun bir yer bulamayınca “Yumuktepe Höyüğü”nün yanına yerleştirdiler!

Şimdi  Kültür Bakanlığı ve İtalyan kazı heyetinin itirazları sonunda belki de maketin tümüyle kaldırılması için hukuk yoluna gidilecek.

Toroslar Belediyesi bu yaptığı hatayı kabul edip Truva Atı maketinden çoktan kurtulmalıydı…

 

Aquapark için de en akılcı yol hurda olarak yok edilmesidir; ya da parça parça kenar semtlere taşınabilir, oradaki parklarda daha yaygın kullanıma açılabilir.

 

Kocamaz en azından gelecek beklenmedik yeni sorunlar için bu tip ayak bağlarından kurtulmalıdır. Ama bunun için yeniden başka bir yere kurulması ve yeniden işletmeye açılması bu sorunu kangrene çevirecektir; kentin parasını merhametsizce savuran taşralı bir zihniyetin saçma sapan bir yatırımını bir belâ olarak yaşatmayı sürdürecektir.

Belki bir ileri teklif de şu olabilir: Her mahalle muhtarlığında sandıklar kurularak  a) Aquapark bütünüyle imha  edilsin b)Parça parça sökülerek değişik kenar mahallelere dağıtılsın… şıkları halka sorulabilir.

 

Tabii bu arada  Belediyede hâlâ “bankamatikçi”lerin olduğu,  henüz yeni ve  temiz bir sayfa açılamadığı ve kentin vicdanının bunu yakından izlediği bilinmelidir.

 

Umarız Cumhurbaşkanlığı seçiminde CHP ile MHP‘nin  zoraki de olsa aynı fotoğraf karesinde  görünmeleri ve ortak çatı adayını desteklemeleri Kocamaz’ın bu konuların üzerine gitmesini yavaşlatmaz.

 

Yerel yönetimlerin bir “ doğrudan demokrasi “ imkânı taşıdığını biliyoruz. Bu imkânın kısır politik hesaplarla harcanmaması gerekir. Doğru, ilkeli, dürüst çalışmalar uygun ve anlaşılabilir bir dille kamuoyunun bilgisine açık tutulursa, çalışmaların politik faydası zaten kendiliğinden elde edilir.

 

Bu kent, geçmiş 15 yılın yönetim anlayışından memnun olsaydı sürmesine izin verirdi. Sayın Kocamaz elbette bunun  farkında bir tecrübeli yöneticidir. Yalnızca, temel ve karmaşık sorunlar yumağıyla boğuşurken, hemen her partide bulunabilecek menfaat çevrelerinin engelleriyle uğraşırken gereksiz polemikler yaratacak işlerden sakınmalıdır; belki zamana yayılacak çözümlere yönelmelidir.

 

Mersin güçlü demokratik geleneklere sahip, güçlü STK’larla beslenen bir kamuoyunun bulunduğu ve çok farklı kültürel donanımların harmanlandığı bir kenttir.

Burada daha vizyoner olmak, donanımlı danışmanlıklarla yol almak, kamuoyuna değer vermek, açık ve şeffaf olmak, anlaşılabilir bir dille oluşturulan medya çalışmalarını özenle yürütmek gerekir.

 

Sayın Kocamaz, hizmet başlangıcından bu yana kamuoyu nezdindeki beklentileri karşılamaya yetecek bir enerjiyi korumaya çalıştı. Çok zor ve dikkatli bir çizgide çözümler aramayı sürdürüyor ve yeni ve çarpıcı ataklar için gerekli zamanı oluşturmaya çalışıyor.

Bütün mesele, bu dönemde zaten yeterince gereksiz sorunlar yumağıyla uğraşırken,  yeni sorunlar yaratacak yanlışlardan kaçınmaktır.

 

HARUN ARSLAN