küçük bir dokunuş ve karar iradesi gerektiren; bir günde çözülebilecek onlarca sorun…

Güya araç trafiğine kapalı olan Atatürk Caddesi’nin yalnızca yaya kullanımına tahsisli olduğunu, bunu engelleyecek her türlü kullanımın önlenmesi gerektiğini yıllarca yazdık, durduk. Fakat onca uyarı yazısı hiç zaman dikkate alınmadı; bakımsız cadde düzensiz bir otopark gibi kullanıldı.
Geçtiğimiz hafta caddenin giriş yerine kilit sitemi yapılarak cadde araç trafiğine “ gerçekten”  kapandı! Tüm caddeye mevsimlik çiçekler ekildi, direkler boyandı. Yani birkaç küçük dokunuşla cadde yılların bakımsızlığını üzerinden atarak yepyeni bir çehreye büründü.

30 yıl süper lige çıkmayı bekleyen MİY takımı, Sn. Kocamaz’ın ödemeler konusunda yaptığı müthiş bir organizasyonla ve taraftarların maça taşınmasındaki cesur katkısıyla kolayca süper lige çıktı.

Sıradan işler için kullandığımız “Küçük bir dokunuş” ve “kolayca” sözcüklerinin aslında ne kadar büyük bir anlam kazanabileceğini  yaşayarak görüyoruz. 

Evet, yıllardır yapılamayan, kangren olmuş sorunların şimdi nasıl kolayca yapılabildiğine;  bir küçük dokunuşla  çok büyük  başarıların ve çözümlerin elde edildiğine tanık oluyoruz. 

Şimdi bu iki başarılı adımdan sonra, yine küçük bir dokunuş gerektiren  ama Mersin için çok büyük önemi olan bir başka soruna dikkat  çekmek istiyorum.  
Bu konuda Sn. Vali’nin ve Sn. Büyükşehir Belediye Başkanı’nın işbirliği yapması gerekiyor.
Bugünkü Büyükşehir Belediyesi Taş Bina’nın giriş katının eski Mersin günlerinde “ Ak Kahve “ adıyla bilinen bir sanat kahvesi ve sonrasında da resim galerisi olduğu bilinir.
Seçim dönemlerinde neredeyse tüm Belediye Başkan adayları bu binayı eski günlerdeki gibi kullanmaya, ya da kent müzesi yapmaya söz verirler. 
Bu konu yıllardır savsaklanır; yine seçim vaatlerine girer ama nedense sonrasında yine unutulur.
Konu, gerçekten çok kolay bir çözüm bekliyor ve neredeyse bir günde gerçekleşmesi mümkün: Büyükşehir Belediyesi eski Özel İdare Binasına taşınır, Taş Bina da Kent Müzesi yapılır; bazı bölümleri de bu kullanımı destekleyen yan tasarruflara tahsis edilir. 
Ayrıca çok sıkıntılı bir bütçe devralmış olan Büyükşehir Belediyesi de yeni bir bina yapma külfetinden kurtulmuş olur. Özel İdare Binası arka kısmındaki geniş arsa ile büyüme imkanına da sahiptir.

Zaten Valiliğin eski Sağlık Müdürlüğü Binasını restore ettiğini ve oraya taşınacağını biliyoruz. Şimdi Özel İdare Binası’na Valiliğin bir kısmının taşınması da çok gerekli görünmüyor.
Umarız Valilik ve Büyükşehir Belediye Başkanlığı aralarında anlaşarak tüm Mersinlileri sevindirirler ve beklediğimiz Valiliğin “Gülümseyen Mersin” projesinin bir kısmını erken gerçekleştirmiş olurlar. Ve Mersin tarihinde unutulmazlar arasında bir yer alırlar.

Özetle: Kentte, pratik ve hızlı bir yönetim iradesiyle çözülebilecek çok sorun birikmiştir; küçük bir dokunuş, bir günde yığınla soruna çözüm getirebilir. Karar alınması, uygulama için yönetsel irade kullanılması yeterlidir:
- Yıllardır bu kente sevgiyle bağlı herkesin ortak sancısı olan Taş Bina, tarihi dokusunu saygısızca tahrip eden kullanımı ve çevre düzeniyle birlikte bir günde çözüme kavuşabilir.
-  Şimdi neredeyse ölü bir yatırıma dönüşen ( M.Ö.) Belediye Spor Tesisleri de uzun dönem için göstermelik bir kira karşılığında “MİY Spor Tesisleri “ adıyla ve kent gençliğinin de serbestçe yararlanabileceği koşullarla işletilebilir.

Evet; küçük bir dokunuş ve karar iradesi gerektiren;
bir günde çözülebilecek onlarca sorun…
Yeri geldikçe konuşmaya çalışacağım.

HARUN ARSLAN