Füsun Sayek, Bor’da doğar. Babası hekim olup ilçe sağlık müdürüdür. İlkokulu Bor’da, ortaokulu da babasının tayini nedeniyle Diyarbakır’da okur. Yine babasının tayiniylegeldikleri Ankara, bundan sonraki hayatının geçeceği kenttir. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesini bitirir. Sınıf arkadaşı Arsuzlu İskender Sayek ile evlenir. ABD’de anestezi ihtisasını tamamlar. Ülkeye dönüşünden kısa bir süre sonra Hacettepe’de göz ihtisasını kazanır ve göz uzmanı olur. Özel muayenehaneciliği sevmez ve Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğünde çalışmaya başlar. Kısa sürede genel müdür yardımcısı olur. Birçok ulusal ve uluslararası toplum sağlığına ve sağlık eğitimine yönelik projelerde yer alır, projeler üretir ve yönetir.

İnsan sevgisinin örgütlü mücadelenin gücüyle birleştiğinde neler yapılabileceğini gösterir. Ankara Tabip Odası yönetiminde görev yaptıktan sonra TTB Konsey üyeliğine seçilir ve sonraki seçimde de TTB Konsey Başkanı olur. Konsey başkanı iken gerek hekimlerin özlük hakları gerekse hastaların daha iyi sağlık hizmeti almaları için tabip odaları, diğer meslek odaları ve sivil toplum örgütleri ile çeşitli eylemlerin örgütlenmesine öncülük eder. Üretkenliğini sakinliği ve direnciyle birleştirerek tüm hekimlerin Füsun Ablası olur. Başkanlığı döneminde hekim örgütleri yaptığı her eylemde halkı haklı olduklarına ikna eder, halkın da desteğini alırlar.

Kendisinin de ifade ettiği gibi hekimler kötü hastalardır, sağlığı için hekim arkadaşına gitmeyi ihmal eder. İhmal ettiği sağlığı nedeniyle hastalığının tanısı geç konur ve çok erken bir yaşta,üretkenliğinin doruğunda, tarihler 16 Ekim 2006’yı gösterirken aramızdan ayrılır.

Ama gönüllerden değil…

TTB ve eşi Prof. Dr. İskender Sayek, her yaz Füsun Sayek’in de çok sevdiği Arsuz’da onun için anma toplantıları yapmaya başlarlar.

Arsuz, erken tunç çağında denizci bir kavim olan Fenikeliler tarafından önemli bir liman kenti olarak kurulmuş. Arsuz, Arsuz Çayı ile onu batının ve güneyin şiddetli rüzgarlarından koruyan ormanlık tepe arasındaki güvenli yerde, birçok krallığın, imparatorluğun, sultanlığın gelip geçtiği binlerce senedir Rhosus, Rhopolis, Port Panel, Kabev, Arsous ve Arsuz adlarıyla varlığını sürdürmüş ve de günümüzde bölgenin sayfiye yerine dönüşmüş.

Füsun Sayek sonsuz yolculuğunda da üretkenliğe bayrak olmuş ve Arsuz, onu anma toplantılarıyla birlikte bir kültür, sanat ve eğitim vahası haline gelmiş. Anma etkinliklerinin deneyimi Füsun Sayek Sağlık ve Eğitim Geliştirme Derneği’ne ebelik etmişve dernek Arsuz’da her yaz anma etkinliklerini düzenlemekle yetinmeyip bütün yıla yayılan sanat, kültür ve eğitim etkinliklerini hayata geçirir olmuş. Oluşturduğu burs fonu ile ihtiyacı olan ve akademik başarısı iyi olan yükseköğretim öğrencilerine karşılıksız burs vermeye başlamış.

Füsun Sayek Sağlık ve Eğitim Geliştirme Derneği’nin düzenlediği etkinlikler büyük depremde ağır acılar yaşayan Arsuzluların yaralarına sanatla, kültürle, eğitimle merhem olmuş, hayatlarının normalleşmesini hızlandırmış.

Bu sene, 2 Ağustos’ta Arsuz Yemek Panayırı & Kermesiyle başlayan, 22 Ağustos’ta Ocean Globe Race kapsamında Atlantik, Hint ve Pasifik okyanuslarını aşarak dünya turunu tamamlayan en genç Türk kadın yelkencilerden biri olan Ezgim Mıstıkoğlu’nun (Ülkemizin köklü yelken kulüplerinden olan İskenderun Yelken Kulübünde yetişmiş) söyleşisiyle tamamlanan etkinlik, çok zengin bir içeriğe sahipti.

Yirmincisi düzenlenen Füsun Sayek Sağlık ve Kültür Etkinliklerinde; panayırdan, sanat atölyeleri ve mozaik atölyesine, resim ve fotoğraf sergilerinden, çok sesli çocuk korosuna, Sağlıklı Arsuz Söyleşilerinden, film gösterimleri ve söyleşilerine, meme polikliniği ve ücretsiz sağlık taramalarından, halka sağlık eğitimlerine, Arsuz Kitap Kulübü Yaz Buluşmasından konserlere kadar birçok etkinlik vardı.

Anma programının başlatılmasında ve sürdürülmesinde kurumsal emeği olan TTB, bu sene de programda yerini aldı.

15 Ağustos’ta Tıp Eğitim Çalıştayı ve Medya, Etik ve Sağlık: Neredeyiz söyleşisini düzenledi.

16 Ağustos’ta ise Türk Tabipleri Birliği Meslek Örgütü Medya İletişim Stratejileri Çalıştayıile Türk Tabipleri Birliği Dr. Ali Özyurt Kültür Sanat Buluşmasını gerçekleştirdi

Türk Tabipleri Birliği Dr. Ali Özyurt Kültür Sanat Buluşmasında Dr. Fatih Balkan “Lacivert Ülke”, Dr. Nedim İnce “İnsan Dediğin Derya Deniz” ve Dr. Okan Toygar “Hayatımız Güzeldir” kitaplarıyla yer aldılar. Dr. Esin Şenol ve Dr. Ali İhsan Ökten mükemmel yönetimleriyle salonda bulunan herkesin mutlu olduğu bir söyleşi oldu.

Söyleşi sonrası her üç hekim de kitaplarını dernek yararına imzalayıp, dayanışmanın güzel bir örneğini sergilediler.

Prof. Dr. İskender Sayek, etkinlik boyunca, etkinliğin yapıldığı konteynerlerden oluşturulmuş Arsuz Yaşam Merkezi’ndeydi. Etkinliğe davet edilen konuklarıyla birebir ilgilendi. Onun enerjisi ve içtenliği tüm katılımcılar tarafından takdirle karşılandı.

Sevgili Ali İhsan’ın sözüyle bitireyim yazıyı: “Giderek kötüleşen, acımasızlaşan, vicdansızlaşan, çölleşen dünyamızda güzellikleri konuşmak hepimize iyi geldi.”

Nedim İnce

Altınoluk / 21. 06. 2026