Tüp Bebek Tedavisi Nedir ?

Yardımcı üreme yöntemlerinden biri olan tüp bebek tedavisi, anne adayından yumurta, baba adayından da sperm toplanması ile başlar. Laboratuarda tohumlamadan sonra oluşan embriyo anne adayının rahmine yerleştirilir. Bu noktadan sonra gebelik doğal bir gebelik olarak devam eder. İzmir tüp bebek tedavisi iki farklı şekilde yapılır. Bunlardan biri klasik tüp bebek tedavisi olarak tanımlanır ve bu yöntemde yumurta ve sperm aynı ortamda bırakılır ve doğal döllenme gerçekleşir. İkinci yöntem ise mikroenjeksiyon yönteminin uygulanmasıdır. Bu tedavi şeklinde sperm doğrudan yumurtaya enjekte edilir. Her iki tedavi de başarılı olsa da çiftin sağlık durumu ve doğurganlık durumuna göre hangi yöntemin kullanılacağına doktor karar verecektir. Tüp bebek tedavisinin amacı sağlıklı bir gebelik oluşturmaktır.

Tüp Bebek Nedir ?

Çiftler 1 yıl boyunca düzenli ve korunmasız cinsel ilişkiye girmelerine rağmen hamile değillerse test yaptırmalıdırlar. Anne adayı 35 yaşın üzerinde ise bekleme süresi 6 aydır. Doğal olarak gebe kalabilmek için kadın üreme sisteminin yanı sıra hormonal sistem ve çeşitli organların birlikte ve uyum içinde çalışması gerekir. Birincisi, beyindeki hipotalamus, yine beyinde bulunan hipofiz bezini uyarır. Hipofiz bezi LH ve FSH hormonlarını salgılar. Dolaşım sistemi yoluyla yumurtalıklara ulaşan hormonlar, yumurtalıklardaki folikülleri onları depolamak için uyarır. Sonuç olarak, bazı yumurtalar olgunlaşma sürecine girer. Yumurta en güçlü olduğunda, yumurtalık ve rahim arasındaki bir tür kanal olan fallop tüpüne atılır. Buradaki döllenmiş yumurtanın ömrü yaklaşık 24 saattir. Ancak erkek üreme hücresi olan sperm kadın vücudunda 4-5 gün yaşayabilir. Bu nedenle yumurtlamadan önce veya yumurtlama gününde cinsel ilişkide bulunulması durumunda döllenme meydana gelebilir.

Bu işlem sırasında içinde bulunan foliküller östrojen salgılayarak rahim duvarının kalınlaşmasına neden olur. Yumurta döllendikten sonra rahme ulaşır ve embriyonun kalınlaşmış rahim duvarına tutunmasıyla gebelik başlar. Tüm bu süreç boyunca hem erkekte hem de kadında çeşitli doğurganlık sorunları ortaya çıkabilir. Bu durumda çift muayene ve testler yaptıktan sonra yardımcı üreme yöntemlerinden biri olan tüp bebek tercihini tercih edebilir. Tüp bebek tedavisinde anne adayından alınan yumurtalar ve baba adayından alınan spermler laboratuvar ortamında döllenir ve oluşan embriyolar tüp bebek yöntemi ile anne adayının rahmine yerleştirilir, embriyo transferi. Yaklaşık 2 hafta sonra yapılan kan testi ile anne adayının Beta HCG düzeyine bakılır. Test sonuçları hamileliğin başarılı olduğunu gösteriyorsa hamilelik başlamıştır. Tüp bebek ile tedavi edilen gebelik vakalarının doğal gebeliklerden hiçbir farkı yoktur. Hamilelik normal seyrinde devam eder.