Malatya Ovacık Fayı’yla ilgili sorulara cevap veren Jeoloji Profesörü Prof. Dr. Mehmet Önal, fayın Doğanşehir civarında çok riskli olduğunu söyledi.

Deprem uzmanları 6 Şubat’tan sonra Malatya ve bölge illerinin faylarını değerlendirmeye aldı. Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür’ün de her defasından uyarılarda bulunduğu ve ‘Çevresinde oturanlar dikkatli olmalı’ dediği Malatya Ovacık Fayı ile ilgili bir değerlendirmede Prof. Dr. Mehmet Önal’dan geldi.

malatya haber sitesi malatyatekhaber.com‘da yer alan habere göre, Önal, bu fayda ‘fay aktif mi’ sorusuna: “ Malatya Ovacık Fayı Doğanşehir civarında çok aktif, diğer yerlerde az aktif. Gelecekte nasıl davranır bilemem” şeklinde cevap verdi.

Yaşam Nakliyat lojistik ve Depolama A.Ş. Yaşam Nakliyat lojistik ve Depolama A.Ş.

NACİ GÖRÜR NE DEMİŞTİ?

Malatya fayına depremlerden sonra stres transferi olduğunu söyleyen Prof. Dr. Naci Görür, “Doğu Anadolu fayının Bingöl Göynük arası hariç en son deprem orada 1876 tarihinde oldu. Geriye kalan yer hemen hemen kırıldı ve enerjiyi tüketti. Şimdi bu enerjinin büyük kısmı Malatya fayına, Ovacık fayına oradan yine bizim Kuzey Anadolu da beklediğimiz Karlıova’ya yüklenmiş olabilir” demişti.

DEMİRTAŞ KARŞI ÇIKTI!

Bölgeyle ilgili sık sık uyarılarda bulunan Prof. Dr. Görür’ün açıklamalarına Paleosismolog Dr. Ramazan Demirtaş, karşı çıkmıştı.

Malatya fayının aktifliğinin tartışılması gerektiğinin aldığını çizen Demirtaş, “Malatya ve Ovacık faylarının son 3 milyon yıldan günümüze kadar olan dönemde aktif olduğu tartışmalıdır” demişti.