Türkiye’de İl Olacak İlçeler Belli Oldu! 82, 83, 84 Plaka Geliyor

Türkiye’de İl Olacak İlçeler Belli Oldu!

İl Olabilme Kriterleri

Bir ilçenin il olabilmesi için belirli kriterleri karşılaması gerekiyor. Bunlar arasında en az 100 bin nüfusa sahip olmak, il merkezine en az 30 kilometre uzaklıkta bulunmak, belirli bir şehirleşme düzeyine ulaşmış olmak, yeterli ulaşım imkanlarına sahip olmak, geniş bir hinterlanda sahibi olmak, ekonomik çeşitlilik göstermek, yüksek bir eğitim düzeyine sahip olmak ve gelişmiş sosyal altyapı ve hizmetlere sahip olmak gerekiyor.

İl Olması Beklenen İlçeler

Türkiye genelinde bu kriterleri karşılayan birçok ilçe bulunmaktadır. İşte il olmayı bekleyen ve belirtilen şartları taşıyan bazı ilçeler:

Marmara Bölgesi: Çerkezköy, Lüleburgaz, Silivri, Çorlu, Büyükçekmece, Tuzla, Kapaklı, Gebze, Çayırova, Darıca

Ege Bölgesi: Ereğli, Bandırma, İnegöl, Edremit, Bergama, Soma, Aliağa, Akhisar, Salihli, Torbalı, Ödemiş, Nazilli, Alaşehir, Söke, Kuşadası, Milas, Bodrum, Fethiye

Akdeniz Bölgesi: Serik, Manavgat, Alanya, Polatlı, Erdemli, Silifke, Kozan, Kadirli, Ceyhan, İskenderun, Arsuz, Reyhanlı

Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu: Elbistan, Kahta, Siverek, Midyat, Nusaybin, Cizre, Silopi, Yüksekova, Erciş, Doğubayazıt

Karadeniz Bölgesi: Fatsa, Ünye, Erbaa, Bafra, Çarşamba

Güneydoğu Anadolu: Akçakale, Tarsus, Ergani, Viranşehir

Yeni İllerin Etkileri

Bu ilçelerin il statüsüne yükselmesi durumunda, Türkiye'nin idari yapısında önemli değişiklikler yaşanabilir. Yeni illerin oluşmasıyla birlikte, bölgesel kalkınma hız kazanabilir ve yerel yönetimler daha etkin hale gelebilir.

Milletvekili Dağılımında Değişiklikler

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), 2023 yılının nüfus rakamlarına göre illerin milletvekili sayılarını güncelledi. Bu doğrultuda, bazı illerin milletvekili sayıları artarken bazılarının ise azaldı:

  • İstanbul'un milletvekili sayısı 98'den 96'ya düştü.
  • Hatay'ın milletvekili sayısı 11'den 10'a indi.
  • Kütahya'nın milletvekili sayısı 5'ten 4'e geriledi.
  • Bursa'nın milletvekili sayısı 20'den 21'e yükseldi.
  • Eskişehir'in milletvekili sayısı 6'dan 7'ye çıktı.

Tunceli ve Bayburt'un milletvekili sayısı her biri için 1 artarak 2'ye yükseldi.

Bu değişiklikler, yeni il olacak ilçelerin ve mevcut illerin temsil gücünü etkileyerek, Türkiye'nin siyasi haritasında önemli değişimlere yol açabilir.

Editör: Arda KERSU