Bu tarih Türk İstiklalini ve Bağımsizlığının temelinin atıldığı yok olmakta olan bir milletin çelikleşmiş bir ifadesi diyorum Vatanın Bağrından kopup gelen Milli Mücadele aşkıyla yanıp  kavrulan kişiler  bütün tehdit ve zorluklara göğüs germiş Anakara’da bir çatı altında toplanmış ,T.Cumhuriyetinin varlığı ve birliğinin temeli bugün bu çatı altında atılmıştır.23 Nisan 1920’ de Türkiye Büyük Millet Meclisi açılmıştı. T.B.M.M. 18 Mart 1920’de Misâk-ı Millî’yi kabûl edip, İstanbul’da son toplantısını yapan Osmanlı Mebûsan Meclisi’nin, Ankara’ya gelebilen üyeleri ile, yeni seçilen üyelerden meydana gelmişti. Açılışı Cuma gününe tesâdüf ettirilen meclisin üyeleri, Hacı Bayram Câmii’nde Cuma Namazını kıldıktan sonra, hayvanlar kesilerek, duâ ve tekbirlerle, meclis binâsına gelmiş ilk toplantısını yapmışlardı.

Açılıştan bir not anlatalım: 23 Nisan 1920 günü Büyük Millet Meclisi’nin ilk açılış konuşmasını yapan Sinop Milletvekili Şerîf Bey, sözlerini şöyle tamamlamıştı:

“  Bu yüce meclisin en yaşlı üyesi sıfatıyle ve tevfik-i ilâhî ile milletimizin tam bir iç ve dış istiklâl çerçevesinde mukadderâtını bizzat idâre ve deruhte ettiğini bütün cihâna ilân ederek Büyük Millet Meclisi’ni açıyorum. Metbû-ı akdesimiz olan, bütün Müslümanlar’ın Halîfesi ve Osmanlılar’ın Pâdişahı Sultan Mehmed Hân hazretlerinin ecnebî kayıtlardan kurtulmasına ve ebedî payıtaht-ı Saltanât-ı Seniyye olan İstanbulumuzla, işgâl altında ve türlü zulüm ve fâcialar altında maddeten ve mânen imhâ edilmekte bulunan bilcümle mazlûm vilâyetlerimizin kurtuluşuna muvaffâkiyet ihsân buyurmasını Cenâb-ı Allahdan niyâz ederim.” Günvar Otmanbölük (Târih ve Medeniyet: 43)Demiştir. ARAŞTIRMACI YAZAR MEHMET EMİN FAKIOĞLU