ŞİDDET, ŞİDDET, ŞİDDET…

Kadına şiddet, aile içi şiddet,  şiddet, şiddet, şiddet, futbolda şiddet…  Liste uzuyor ha uzuyor. Şiddet  ana başlık. Sonra kendi içinde, daha sonra kendi içinde ayrılanların içinde türleri var. Anlayacağınız var oğlu var. Önceki gün oynanan Olympique Lyonnais-Beşiktaş maçını izledim.

Sahada oyuncuların karşı kaleye topu şutlamasını beklerken oda ne!... Tribünlerden maçı izlemeye gelen taraftarlar birbirini şutluyor.

Futbolcular adam gibi adam, örnek insanlar. Ama taraftara gelince karar sizin. Futbol bahane şiddet şahanesinden sözde A takımının, B takının maçını izlemeye gelen adına taraftar denen bilmem kimler eğlenmeye değil daha çok sanki ringde box yapmaya gelmişler. Sizin sayenize futbolu spor görmekte zorlanıyorum.

Tenis, Basketbol, Voleybol… hiç birinde kavga eden seyirci haberlerini okudunuz mu? Ben okumadım. Ama futbol söz konusu olunca iş başka. Ne kadar taraftar kılıklı cahil, zavallı, manyak, aptal bilmem ne varsa maçı berbat ediyor.

 Futbol ve Şiddet kelimesinin bir arada kullanılması hiç hoş değil. Atatürk’ün sözlerinde ifade ettiği sporcu zeki, çevik ve ahlaklıyken taraftar olacak zavallılar işi bulandırıyor.(Sakince izleyip ruhuna uygun davranan taraftar müstesna)

 18.10.2015 Pazar günü Kayserispor-Fenerbahçe maçında manyağın biri Fenerbahçe formalı küçük bir çocuğa saldırıyor. Öğrendiğim kadarıyla Volkan Demirel’i çok seven minik taraftar Babasına Volkan Demirel diye bağırmak istediğini söylemiş .Fakat  ağlayarak söyleyemediğini öğrendim. Sonra  Fenerbahçe açıklama yapmıştı. Neyse kendini taraftar diyerek futbolun içine eden hırbolar, hanzolar yüzünden maç izlemekten nefret ediyorum.  Saçma bir maç yüzünden küçücük kalbi kıran manyak daha neler yapmaz... Kraldan çok kralcı.  

Bana göre nasıl mizahın dili evrenselse futbolun dili de evrenseldir ve cinsiyeti yoktur. Pekala, bir kadında maç izleyebilir, tezahürat yapabilir, avazı çıktığı kadar bağırabilir. Erkek sporu değildir futbol. cinsiyeti, ırkı yoktur. Tüm insanlığındır.  

Tribüne girdiğinde ulusal ve uluslar arası siyaseti, dini, sosyal siyasal, ekonomik ne varsa hepsini  dışarıda bırak, bırak ta şöyle eğlenerek maç izleyelim.  O maçı sadece sen izlemeye gelmedin çocuk var onlara da kötü örnek oluyorsun Bre ahmak oğlu ahmak. Lyon, Beşiktaş maçından paylaşılan bir fotoğraf var. Fotoğrafta küçük bir kız çocuğu arada kalmış. Artık iyice pisliğini çıkardılar.

Bu yaratıklara en uygun şiddet tanımı “Şiddet kendini ifade edemeyen, insanlıktan nasibini almamış, surette insan sirette hayvan olan tribünde ki oturakların havada uçuştuğu ortamı hazırlayan hanzoların iletişim biçimidir.’’ Bu hanzolar canlı bomba gibi aramızda. Sokakta, AVM’de, dolmuşta, otobüste… hayatın her yerinde… Kadına şiddete de Hayır, Futbolda şiddete de Hayır.