Sözleşme inzalamayı neden ret ederler? Yer Gösterme formu neden önemlidir? Mülkü  kiraya vermek isteyenler neleri elde etmek ister ? Uzman müşteriyle nasıl mücadele edilir?

 

 

                Emlak işide genelde satıcılar ve alıcılar emlakçılardan şikayetçi olur.Aslında onlarda çok masum olmayabiliyorlar.Mülk sahiplerinin de sıra dışı yöntemleri vardır.Hizmet bedeli ödememek için ve evini kiralarken enayi bulmak için çabalarlar.Hem hizmet almak isterler hemde bunun bedelini ödemezler.

Mülk sahiplerinin ve alıcıların tuzaklarını 5 başlık halinde inceleyelim,

1-Sözleşme yapmayi ret edenler

Mül sahipleri çoğu zaman sözleşme yapmayı ret ederler.Bunun temelinde genelde imza atma korkusu vardır.Yıllarca kulağımıza gelen haberler vardır.Binlerce insan attığı basit imzalarla büyük zararlara uğramışladır.Attığı bir imzayla evini kaybeden insanlar vardır.Durum böyle olunca insanların sözleşmeye imza atması zordur.Bunu engellemek için sözleşme kelimesini kaldırmamız gerekmektedir.Mülkü satmak için yetki belgesi ismini kullanırsak daha başarılı olacaktır.

Yetki belgesini imzalamaktan çekinen insanların dışında uyanık müşteriler de vardır.Yetki belgesi imzalamayarak size hizmet bedeli ödememenin planlarını yaparlar.Bu tip mülk sahiplerini yer gösterme formuyla engelleyebilirsiniz.Bunu bir alt başlıkta inceleyeceğiz.Siz siz olun ilk görüşmenizde yetki belgesi imzalatmaya kalkışmayın.Bunu bir sonra ki görüşmeye bırakın.

                2-Hizmet bedeli ödememek için yer gösterme formunu imzalamayanlar

                Yetki belgesi imzalamayan mülk sahiplerinden korunmak için yer gösterme formunu kullanın.Şayet mülk sahibi yetki belgesini ret ederse yer gösterme formu yardımcınız olacaktır.Mülkü göstermeye götürdüğünüz alıcılara bu formu mutlaka imzalatın.Yer gösterme formu hukuki olarak da dayanak sağlamaktadır.Bir şekilde hizmet bedelinizi almanıza yarayacak bir belge olarak kullanılabilecektir.Yer gösterme formunu iyi düzenlemeniz önemlidir.Mümkünse mülke bakmaya gitmeden önce bu formu imzalatın.

Yer gösterme formunu imzalamak için dahi itiraz edenler olacaktır.Bazıların imzasını üstün körü karalama atacaktır.Bu tür durumları önlemek için mutlaka alıcının ismini kendi yazısı ile yazmasını sağlayın.Unutmayın tüm bu direnişlerin kaynağı hizmet bedeli ödememek içindir.

3-Mülk sahibinin deşifre edilememesi

                Bazı emlakçılar kendini ve firmasını övmekle zamanını kullanır.Ne kadar başarılı olduğunu , neden sektöre girdiğini…Bunun gibi cümlelerde mülk sahibini pas geçer.Bundan dolayı müşterinin gerçekte ne istediğini analiz edemez.

Emlak danışmanının ilk işi alıcı yada satıcıyı iyi inlemek olmalı.Ne istediğini iyi analiz etmelisiniz.Neden mülkü satmak istediği.Neden mülkü almaya kalkıştığı.Ne iş yaptığı.Neden mülk almak istediği.Acil alıcımı acil satışçı mı olduğunu analiz etmeli.Bu analizler doğru yapıldığında hizmet vermek kolaylaşır.

Dip Not:Mülk satıcıları genelde piyasadan yüksek fiyatlar koyarlar.Eğer bir emlakçı olarak hizmet almak istiyorsanız doğu fiyat için ikna etmeniz gerekmektedir.Mülk sahibi fiyatta ısrarcı olursa örnek gösterin.Örneğin karşı binanın mülkünün daha ucuz olduğunu belirtin.Tabi ki örnekler gerçek örnek olmalı.

                4-Satıcının yada alıcının çok bilmiş olması

                Bazı durumlarda karşınıza uzman yada çok bilmiş insanlar çıkabilir.Bu insanlarla bilgi yarışına girmeyin.Mülk sahibi yada alıcı gerçekten uzman olabilir.Belki bir mimar yada inşaat mühendisi olabilir.Tereciye tere satmaya kalkışmak sizi bozguna uğratacaktır.Bu tür durumlarda sıkıntı yaşamamak için işinizde bilgili olmalısınız.Bir mimar kadar terim bilmenize gerek yoktur ama en azından bazı terimleri öğrenin

                5-Kiracı yerine enayi arayanlar

Bazı mülk sahipleri kiracı yerine enayi arar.Bazı mülk sahipleri çıkarttığı kiracının yerine daha yüksek mebla veren kiracı arar.Mülkü kiraya vermek için mülk sahibini ikna etmenzgerekmektedir.İkna etmek zor olmakla beraber örneklerle ikna etmek daha erkilidir.

Dip not:Emlak işinde kira kontratlarını inceleyin.Ne kadar çok kira kontratı incelerseniz o kadar işi kavrarsınız.Kiralama işi basit gözükebilirç.İşin içinde yüksek depozito istekleri , oturmadan önce mülkü yeniletme istekleri olduğundan donanımlı olmalısınız.