Önce bu kentte aç, barınaksız, dilenen insanın kalmamasını sağlayalım.

Üç aydır hızlı bir şekilde çalışan Mezitli Belediyesi nihayet en başta yapması gereken son derece önemli ve öncelikli hizmeti gerçekleştirdi: “ Mezitli Aşevi” açıldı.
Şimdi Ramazan; iftar yemekleri veriliyor. Ramazanda aç olan, olmayan, ihtiyaçlı olan, olmayan insanlara, bir kültürel dayanışma ve birlikte oruç açma imkânı veriliyor. Bu çok anlamlı çabanın asıl karşılığı Ramazan sonrasında sürdürülmesine bağlıdır. 
(bazen de israfa kaçan uygulamalar oluyor. Örneğin, geçen yılki Esnaf Odasının bitmek bilmeyen siyaset, seçim, prestij amaçlı sayısız iftar yemeği hatırımızda. Bu yıl neden vermediklerini de sormak gerek).
Şimdi Mezitli Belediyesi’nin Ramazandan sonra ne kadar ihtiyaçlı insana yemek vereceği önemli.

Aşevini hizmete açan Mezitli Belediyesi artık daha gündelik, basit, faydası tartışılabilir hizmetlere zaman ayırabilir. 
Emekli Evi açar, sahillere şezlong dağıtır, Belediyede gelenlere meyve suyu ikram eder. Aşevi açmakla sağlanan başarı yanında, daha sıradan çalışmaları artık çok eleştiremeyiz.

En çok ihtiyaçlı insanın olduğu Toroslar ve Akdeniz Belediyelerine gelince, onlar acilen on yıllık bir gecikmeyle de olsa bir Aşevi açmalılar. Mezitli Belediyesi’nin bu model çalışması hızla örnek alınmalıdır.
Ya da Antep’teki gibi günlük 8000 kişiye yemek veren bir Aşevi, Büyükşehrin koordinasyonunda olmak üzere, daha büyük çapta ilçe Belediyeleri ile beraber açılabilir. Bu başlangıçla birçok firmanın ve yardımsever insanlarımızın da önemli desteği sağlanacaktır.

Akdeniz Belediyesi’nin de Suriyeliler, Seyyar Satıcılar, Çöp Toplayıcılar ve Dilencilerle mücadeleden önce bir Aşevi açması gerekir. Kendi politik çizgisi içinde ayrımcılığa, ötekileştirmeye, yoksul insanları çaresiz bırakmaya karşı olan bir belediyenin bu tavrı anlaşılır gibi değil… Bu nedenle acilen bir Aşevi açılması için karar vermelidirler. 

Öte yandan Toroslar Belediyesi Truva Atı, Peri Bacası, Dinozor, Zürafa heykel ve maketleriyle uğraşacağı yerde bölgesindeki aç insanları düşünüp onların doyurulmasına öncelik vermelidir.

Mersin’de yüzlerce aç insan gezerken bugüne kadar 13 yıldır bir klasik müzik festivaline yılda 814.000 TL. harcayan Belediyeler herhalde toplu bir vicdan muhasebesi yapacaklardır.
Bugüne kadar gereksiz harcama, israf ve savurganlıkla hareket eden yönetim anlayışları artık böyle devam etmemelidir.

Tabii diğer Belediyelerden on yıl öncelikli olarak, en azından kendi bölgesinde bu sorunu çözüp, Aşevi açan Yenişehir Belediyesini saygıyla anmak gerek.

Gelin önce bu kentte aç, barınaksız, dilenen insanın kalmamasını sağlayalım; onların karınlarını doyuralım, çaresizce çırpınarak iş yapmaya çalışan yoksul insanlarımızı daha da perişan edecek baskılar uygulamayalım. Eğlence ve makyaj hizmetlerine kullanılan her kuruş için kendimize hesap soralım.
Barış, hoşgörü ve dayanışma için de bir gerçek sınavdır. Bu nedenle, Mezitli Belediyesi’nin çok anlamlı çabasını takdirle karşılıyor ve örnek alınmasını diliyorum. 

HARUN ARSLAN