Ne Özcan doğru bir Belediye çalışması yaptı ne de Salt yapılanları eleştiren doğru bir muhalefet sergiledi. Hizmetsiz ve Muhalefetsiz, birbirleriyle uyum içinde bir dönem geçirdiler.

                                         ÖZCAN ve SALT…   KOCAMAZ ve TAŞPINAR…
 
Yıllar önce bir holdingin Mersin Bölge Bayiliğini yaparken, şirketin bir pazarlama müdürü vardı.  Neredeyse yaptığı hiçbir şey şirket için yararlı olmuyor; ancak nedense görevden alınmıyordu.  Yıllardır, Genel Müdürle beraber  görevde idi.
Birgün genel müdür değişti. Genç, dinamik, vizyon sahibi  bir yönetici gelmişti. Kısa zamanda firmada olumlu gelişmeler hissedildi. Fakat firmanın çok önemli bir yerinde olan bizim pazarlama müdürünün hemen değiştirileceği sanılırken, o hala görevinin başındaydı. 
Bir gün dayanamayarak  yeni genel müdüre,  eski başarısız pazarlama müdürünü hâlâ neden görevde tuttuğunu sordum.
Verdiği cevabı bu güne kadar hiç unutamadım:
“Onun fikrini alıyoruz, verdiği kararlara ve icraatına bakıyoruz ve  biz tam tersini yapıyoruz ; bu şekilde doğruyu buluyoruz !” 
Bu mantık  beni çok etkiledi. 
Sonrasında , her kesimde  bu tür  yanlış kişileri yetkili yerlerde gördüm.  Aslında bu kişiler zamanında teşhis edilirse, yukardaki ters mantıkla başarılı sonuç alınabilirdi:  Onların yaptıklarının tam tersi ne ise, gerekli yerde uygulanır ve doğru yol  bulunabilir…

Şimdi bu mantık içinde kalınarak, somut örnekler üzerinden akıl yürütelim:

Geçtiğimiz dönem Özcan Büyükşehir Belediye Başkanı, Salt da İktidar Partisi İl Başkanı idi. İkisi birlikte Mersin’in kaderinde rol oynadılar. 
Ne Özcan doğru bir Belediye çalışması yaptı ne de Salt yapılanları eleştiren doğru bir muhalefet sergiledi. 
Hizmetsiz ve Muhalefetsiz, birbirleriyle uyum içinde bir dönem geçirdiler.

Eğer sistemi çözerlerse şimdi Kocamaz’la Taşpınar’ın işi kolaylaşır.

Yani Kocamaz Özcan’ın yaptıklarını teker teker saptayacak ve başarılı olmak için bunlarun tam tersini uygulayacaktır. 
Son yazımda Özcan zamanında yanlış budanan palmiyeleri yazmıştım.
Önce onları doğru budayarak işe başlayabilir.
Sonrasında ise, şunlar yapılmaz: 
*Aquapark yapılmaz, 
*Deniz doldurulmaz, 
*Trafiğe kapalı Atatürk Caddesi trafiğe açılıp otopark olarak kullanılmaz, 
*İşe gelmeden çalışanlar kollanmaz, 
*Astronomik ücretli pop konserler verilmez.
Yine, geçmiş dönemin yapmadıkları ne varsa yine tersinden bir yöntemle:
* İlk defa ramazan eğlenceleri yapılacaktır, 
*Engelliler için engelsiz park yapılacaktır,
*Olur olmaz her yere Başkanın resimleri konmayacaktır,
 Ve buna benzer onlarca konu tespit edilerek :
-Ne yapılmamış ise hemen yapılacak
-Ne yapılmışsa kesinlikle tersi yapılacaktır!
İşte size kestirmeden başarının sırrı!

Salt’a gelince:
*Tüm dünya sosyal medyaya yönelirken, sosyal medyanın yararsızlığını ve çok az kişinin sosyal medya ile ilgili olduğunu iddia eden Salt’ın bu fikrine karşı sosyal medyaya  özellikle önem verilmesi gerekiyor.
*Bu güne kadar barkot sistemiyle mitinglerde adeta zorla toplatılan partililer için artık barkot sistemi kullanılmamalı.
*Basın toplantısı yapmaları engellenen parti yöneticilerinin basın toplantısı yapmaları sağlanmalı.

Ayrıca Salt’ı yakından tanıyanlardan, söylediği ile düşündüğü, yapar gibi görünüp de yapmadığı, destekler gibi yapıp da desteklemediği konular ortaya çıkarılırsa doğru yapılması gerekenleri için daha iyi bir fikir verebilir.   


Taşpınar da Salt’ın çalışma sistemini özellikle medya ve seçim koordinasyon görevlilerinden öğrenirse tam tersini yaparak gelecek seçimlerde yeni, doğru bir yol çizebilecektir.

Önceki dönemde hizmet ve muhalefet yapmayan aktörlerden sonra, şimdi hizmet yapan, bunun için içtenlikle çaba gösteren  aktörler var.  Öyle ki bu aktörlerin önünde sağlam bir imkân var: 15 yıldır öyle yanlış ve eksik işlerle zaman harcandı ki , şimdi   ne yapılsa göze görünüyor ve alkışlanıyor.

Mesela yeni İl Başkanı da şu anda tamamlanan yönetimi ile etkili çalışmalarına başlayabilir:  Partililerine göstereceği yalnızca bir güler yüz, telefonlara cevap verme ve insanlara hatır sorma inceliği  ve en önemlisi “kibirsizlik” ile başarılı bir adım atacak ve bunun devamı gelecektir.

Her iki aktörde yakın çalışma arkadaşlarını ve özellikle danışmanlarını seçerken, her yaptıklarını onaylayan zayıf figürler yerine gerektiğinde eleştirebilen, düşüncelerinizin tam tersini önerebilen donanımlı kişiler olmasına özen göstermelidir.

İki yeni aktör bu kent ve ülke için çalıştıklarını, kentin ve ülkenin gelişmesinin ve başarısının doğrudan kendilerine yansıyacağını bilmeli ve burada yapıcı ve destekleyici bir muhalefet ve birlikte yönetme anlayışı ön plana çıkmalıdır. 

Medya başta olmak üzere gerekli kamu oyu desteği kendiliğinden oluşacaktır. Bundan da öncelikle Mersin kenti ve bu kentte yaşayan insanlar yararlanacak, mutlu olacaktır.

HARUN ARSLAN