Yetişkin kadınların %14,2'si, adet görmeme (adet görmeme) ve dismenore (ağrılı krampların olduğu dönemlerin varlığı) dahil olmak üzere adet görme anormalliklerinden muzdariptir. Ayrıca doğurganlık bozukluğu oranına bakıldığında ilgili çift oranındaki kadınların %25'i yumurtlama bozuklukları nedeniyle kısır kalmaktadır.

Bu nedenle, aşağıda belirtilen ciddi üreme sağlığı endişelerinden korunmak için yakınınızdaki bir jinekoloğa görünün.

Hormonal dengesizlik

Adet düzensizliği

Pelvik, serviks veya vajinal ağrı ile ilgili endişeler

Rahimden anormal kanama

Jinekologla randevu almadan önce kendinizi hazırlayın. :

Endişelerinizi bir jinekoloğa çekinmeden anlatmak çok daha fazla cesaret ister.

Bu nedenle, jinekolog ziyaretinden önce kendinizi hazırlamanız önemlidir. Ne kadar çok paylaşır ve açıklarsanız teşhisiniz o kadar iyi olur.

Vajinismus nedir?

Herhangi bir penetrasyon sırasında ağrı hissediyor musunuz veya vajinanız "kapanıyor" gibi hissediyor musunuz? Bunu yaparsanız, muhtemelen vajinismusunuz var demektir.

Vajinismus , partnerin penisi, parmak, tampon ve hatta jinekolojik tarama sırasında spekulum gibi herhangi bir penetrasyon olduğunda vajinayı çevreleyen kasların istemsiz olarak kasılmasıyla oluşur.

Vajinismuslu kadınların meydana gelen gerginlik üzerinde hiçbir kontrolü yoktur ve hatta kasların bu gerginliğe neden olduğunun farkında bile olmayabilirler. Bazı kadınlar ilişki sırasında yanma, ağrı veya batma yaşayabilirken , diğerleri için sanki herhangi bir girişi kapatan bir "duvar" varmış gibi, penetrasyon tamamen imkansız olabilir.

Ne yazık ki, birçok kadın, özellikle ergenlik çağındaki, 20'li ve 30'lu yaşlardaki genç kadınlar, daha önce ağrısız seks yapmış olsalar bile hayatlarının bir noktasında vajinismus yaşarlar.

Vajinismus neden oluşur?

Vajinismus durumunun neden olduğu tam olarak anlaşılamamıştır, ancak 1000 kadından en az 2'sinin bir noktada bu durumu yaşadığı varsayılmaktadır. Bu sayı muhtemelen çok daha yüksektir, çünkü çoğu kadın yardım aramaya utanır ve arasalar bile, geniş çapta yanlış teşhis edilirler ve asla cinsel ilişkiden zevk alamayacaklarını varsayarlar.

Bazı kadınlar için vajinismus, zor bir doğum veya cinsel istismar gibi geçmişteki travmatik bir olaydan kaynaklanabilir. Cinsel aktiviteyi ağrı ile ilişkilendirebilir ve cinsel ilişkiden tamamen kaçınabilirler. Çoğu, vajinaları çok küçük veya anormal olduğu için ağrıyla uğraştıklarını düşünme eğilimindedir. Gerçekte, bu nadiren olur ve birincil neden vajinismustur.

İnfertilite nedir?

İnfertilite, bir yıl boyunca sık ve korunmasız ilişkiye rağmen gebe kalamama durumudur. Sebepler değişebilir ve bir kadın, bir erkek veya her iki partnerle bağlantılı olabilir. Yaş, düzensiz adet döngüsü ve anovülasyon da gebe kalmanın önündeki engeller olabilir.

Genellikle, düzenli olarak denenen bir yıllık süre içerisinde gebe kalabilmelisiniz. Bu dönemde başarılı olamadıysanız doktora gitmeniz önerilir. 35 yaş üstü kadınlar için bu süre daha da kısadır – 6 ay. Bunun nedeni, yumurtalık rezervlerinin hızla azalmasıdır ve sağlığınızı ne kadar hızlı araştırmaya başlarsanız, sağlıklı bir bebek sahibi olma şansınız o kadar artar. Bu nedenle, gelecekte bir çocuk sahibi olmak istediğiniz bir şey olsa bile, doğurganlık zaman çizelgeniz hakkında bilgi sahibi olmak, bilinçli planlar yapmanıza ve daha sonra sorun yaşama riskinizi azaltmanıza yardımcı olabilir.

İnfertilite yaygın bir sorun mu?

Sağlık araştırmaları, hamile kalmakta güçlük çeken çiftlerin ortalama oranının %15 olduğunu gösteriyor. Yapılan sağlık araştırmasına göre dünya genelinde infertilite yaşayan çiftlerin sayısı 48,5 milyondu ve bu yıllarda artmaya devam ediyor.

Düzenli sağlık ve doğurganlık kontrollerinin gerekli olduğu kabul edilir.

Sağlık araştırmalarının sistematik bir analizine göre, dünya çapındaki kadınların yaklaşık %10,5'i ikincil İnfertilite (hamile kalamama veya daha önce hamile kaldıktan ve sorunsuz bir bebek sahibi olduktan sonra bebek taşıyamama) ve kabaca %2'si birincil infertilite tanısı almıştır