SİGORTAMIZI ATTIRMASIN!

Mehmet Necati GÜNGÖR

Cumhurbaşkanının niteliklerine ilişkin tarifi adeta slogan cümle halinde bir yıl önce İlhan Kesici vermiş:

Adı, birçok çevrede muhtemel adaylar arasında geçen Kesici, “nasıl bir cumhurbaşkanı?” sorusunu cevaplandırırken, “Cumhurbaşkanı ülkenin sigortası olmalı. Sigortasını attıran biri olmamalı!” demiş.

Habertürk Gazetesi yazarı Yavuz Semerci, Kesici'nin bir yıl önceki sözlerini hatırlatırken, kendisi açısından en uygun adayın İlhan Kesici olduğunu açıklamayı ihmal etmemiş.

Türk solunun fikir namusuna sahip entelektüel isimlerinden birisi olan Ataol Behremoğlu da Cumhuriyet gazetesindeki köşesinde Cumhurbaşkanlığı seçimi konusunda sivil toplum kuruluşu temsilcileriyle yaptığı toplantıdan edindiği izlenim çerçevesinde seçilecek cumhurbaşkanının nasıl bir cumhurbaşkanı olması gerektiğini anlattıktan sonra hüküm cümlesini şöyle kuruyor:

Toplantıdan ayrılmadan önceki ikinci kısa konuşmada da dile getirdiğim gibi benim yukarıda saydığım özelliklere çok uygun olduğunu düşündüğüm biri, “olabildiğince uygun” adayım da Sayın İlhan Kesici’dir... “

İlhan Kesici; adı, çeşitli çevrelerce sıkça anılmasına rağmen gidişatı olağan akışında serinkanlılıkla izleyen bir siyasetçi.

Anketlerde adı ön sıralarda çıkıyor.

Kendine güveni tam.

Olursa, “görev” deyip üzerine düşeni yapacak.

Olmazsa “kısmet değilmiş” deyip, belki milletin yükleyeceği başka bir misyonla karşımıza çıkacak. (Merkez sağda parti kurmak gibi...)

Cumhurbaşkanlığı makamını önemsiyoruz.

Orası, rejimi dengede tutan bir makam olmalı.

Yani, sigortamız olmalı, sigortamızı attırmamalı.

Oraya çıkarılan kişi devleti hakkiyle temsil edebilmeli.

Tecrübesi ve bilgisiyle herkesin “hah, işte budur” diyeceği bir isim olmalı.

Cumhuriyetle ve onun temel nitelikleriyle bir sorunu olmamalı.

Çağdaş ve modern; aynı zamanda milli ve manevi değerlerle mücehhez bir yapıya sahip bulunmalı.

Son olarak da; her kesimden oy alabilecek, seçim aritmetiğine uygun bir aday olmalı.

İlhan Kesici, bu vasıfları üzerinde toplayan bir şahsiyet.

Çatı aday yapılır mı, yapılmaz mı, onu önümüzdeki günlerde göreceğiz.

Burada sözü tekrar Behramoğlu'na bırakalım:

Dinleyebildiğim ve dinleyemediğim bütün konuşmacılara saygımla, yazımı konuşmamda özetlediğim görüş ve önerilerimle sonuçlandırayım...
Başında Cumhuriyet Halk Partisi’nin olacağı muhalefet cephesinin (bu demektir ki, laik, cumhurtiyetçi, Aydınlanmacı Türkiye cephesinin) cumhurbaşkanı adayı:
Öncelikle sol ve sosyal demokrat seçmene ters düşmeyecek biri olmalıdır.
Şoven olmayan MHP tabanında, kökten dinci olmayan dindarlarda, her inançtan yurttaşlarada güven ve sempati uyandırmalıdır.

Merkez sağ, liberal kesimlerle yakınlığı bulunmalıdır.
Kendi partilerinden rahatsız AKP üst ve alt kesimleri de buna dahildir...
Halk insanına yakın bir kimliğe sahip olmalı, özellikle ekonomi alanında donanımı bulunmalıdır...
Toplantıdan ayrılmadan önceki ikinci kısa konuşmada da dile getirdiğim gibi benim yukarıda saydığım özelliklere çok uygun olduğunu düşündüğüm bir 'olabildiğince uygun' adayım da Sayın İlhan Kesici’dir... “

Şoven olmayan MHP tabanında, kökten dinci olmayan dindarlarda, her inançtan yurttaşlarada güven ve sempati uyandırmalıdır.Merkez sağ, liberal kesimlerle yakınlığı bulunmalıdır.Kendi partilerinden rahatsız AKP üst ve alt kesimleri de buna dahildir...Halk insanına yakın bir kimliğe sahip olmalı, özellikle ekonomi alanında donanımı bulunmalıdır...Toplantıdan ayrılmadan önceki ikinci kısa konuşmada da dile getirdiğim gibi benim yukarıda saydığım özelliklere çok uygun olduğunu düşündüğüm bir 'olabildiğince uygun' adayım da Sayın İlhan Kesici’dir... “