Her Gün Tabağınıza Ekleyebileceğiniz 10 Yiyecekle Kalbinizi Korudular
Hayat koşturması hız kesmedi. Her yerde stres, ekran karşısında saatler, hazır yiyecekler... Kalp bunu kaldıramadı. Prof. Dr. Nevrez Koylan anlattı: "Kalp günde 100 bin kez atıyor. Bir ömür hizmet ediyor. Ona iyi bakmak zorundayız."
Yaban mersiniyle damarlar kendine geldi
Yaban mersini öyle küçücük ki ciddiye alınmıyor. Ama içinde antioksidan bombası var. Damarları korur, kan akışını rahatlatır. Eski zamanlarda Karadeniz'de toplanıp çay gibi içilirdi. Sebebi şimdi daha net.
Zeytinyağı: Altın gibi ama sadece rengine bakma
Soğuk sıkım zeytinyağı damarlara resmen nefes aldırıyor. Her sabah bir tatlı kaşığı içenlerin tansiyonları yıllarca oynamadı. Büyüklerin sırrı da buymuş zaten.
Yağlı balık: Hamsiyle büyüyenlerin kalbi kolay yorulmadı
Omega-3 denince ilk akla gelenlerden. Somon, sardalya, uskumru... Haftada iki kez sofraya gelen balık, damar sertliğini engelledi. Amerikan Kalp Derneği bile önerdi.
Ispanak: Temel Reis değil ama gerçek kahraman
Folat, magnezyum, nitrat... Ispanağın içindekiler damarları açtı, tansiyonu dengeledi. Çocuklar yemedi, büyükler kıymetini bilemedi. Şimdi yeniden sofralarda.
Bitter çikolata: Tatlı ama şeker düşmanı
%70 kakao olanlar aranmalı. Sütlü olanlar değil! Damarları rahatlatır, kan akışını düzene sokar. Günde bir kareyle başlayanların tansiyonu düştü, huzuru yükseldi.
Ceviz: Cevizin içi değil, etkisi konuşuldu
Bitkisel omega-3 ve E vitamini deposu. Sabahları aç karna 2 tane diyen dedeler haklıymış. Ceviz yiyenlerin kolesterolü düştü, damarlar rahatladı.
Domates: Kırmızı göründü ama kalbi yeşertti
Likopen denilen madde, damar duvarlarını onardı. Çiğ yendiğinde etkisi arttı. Salatalarda yer bulan bu meyve, kalbin sessiz destekçisi oldu.
Yulaf: Sporcular biliyordu, şimdi herkes anladı
Beta-glukan lifleri kolesterolü düşürdü. Kanı inceltti. Her sabah bir tabakla başlayanlar, daha az yorulur oldu. Şekersiz sevenler için birebir.
Sarımsak: Kokusu kaçırır ama damarları tutar
Allicin diye bir madde var içinde. Damarları gevşetir, tansiyonu dengeler. Büyükler çiğ çiğ yerdi. Şimdi kapsülü çıktı ama etki değişmedi.
Yeşil çay: Uzak Doğu’dan gelip kalbe girdi
Anti-inflamatuar etkisiyle damarları sakinleştirdi. Japonlar günde 3 fincan içer. Onlar gibi yapınca kalp krizi riski düşer denmişti. Deneyip görenler onayladı.
Alışkanlıklar değişince kalp de rahatladı
Prof. Dr. Koylan net konuştu: “Sadece bu besinler değil, hayatın tamamı gözden geçirilmeli. Uyku düzeni, hareket, stres... Hepsi önemli. Kalp yalnız çalışmaz, destek ister.”