Mersin Erik Hasadında Fiyatlar Uçuyor, İhracat Talebine Yetişilemiyor!

Türkiye'nin en erken erik hasadının yapıldığı Mersin'in Mut ilçesi, erik üretimiyle adından söz ettiriyor. Eriklerin kilosu 8 bin TL’den alıcı bulurken, bu müthiş fiyatla birlikte bölgedeki çiftçiler yurt dışına yönelik ihracat taleplerine yetişememekten şikayetçi. Mersin, seralarıyla tanınan bir tarım merkezi olmasına rağmen, ihracatın arttığı bu dönemde üreticiler talebe karşılık vermekte zorlanıyor.

8 Bin TL'lik Erikler: Yurt Dışından Büyük Talep Var

Mersin Mut ilçesinde çiftçilik yapan Mustafa Yılmaz, seralarında ürettiği eriği 8 bin TL'den sattığını belirtiyor. Ancak Yılmaz, özellikle yurt dışından gelen taleplere karşılık veremediğini dile getiriyor. Yılmaz, bu yıl ilk hasadı erkenden yaptıklarını ve seracılıkla üretimin artırılmasının gerektiğini vurguluyor. “40’a yakın seramız var, ama bu yeterli değil. Yurt dışından çok ciddi bir talep var ve buna yetişemiyoruz,” diyor.

Mersin'den Sudan'a yardım gemisi yola çıktı
Mersin'den Sudan'a yardım gemisi yola çıktı
İçeriği Görüntüle

Seracılık Artırılmalı: İhracat İçin Yetişemeyen Talep

Mersin'in Mut ilçesinde erik hasadı bu yıl beklenenden çok daha erken başladı. Geleneksel açık alan yerine serada üretim yapılarak hasat süresi kısaltıldı ve ilk hasat şubat ayında alıcıya sunuldu. Ancak, üretim kapasitesinin sınırlı olması, bölgedeki çiftçilerin taleplere yetişmesini engelliyor. İhracat yapmak isteyen çiftçiler, seraların sayısının artırılması gerektiğini belirtiyorlar. Yılmaz, tek başına bu talebe yetişmenin neredeyse imkansız olduğunu ifade ediyor.